SME HUB, prvi projekat javno privatnog partnerstva između Vlade Švajcarske i srpske kompanije ICT Hub, zvanično je pokrenut pred više od 120 zvanica, kojima su predstavljeni i prvi rezultati rada. Projekat su svečano pokrenuli NJ.E. ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid, pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović i direktor SME HUB Aleksandar Goračinov.

Nj.E. ambasador Šmid rekao je da je Srbije u prethodnim godinama privukla rekordni broj stranih investicija i da je Švajcarska među šest najvećih stranih investitora u Srbiji sa uloženih preko dve milijarde evra i sa 14.000 zaposlenih radnika u švajcarskim kompanijama. To ovu zemlju čini kao četvrtog najznačajnijeg privrednog partnera u Srbiji. 

”Mala i srednja preduzeća čine 99% poslovnih subjekata u Srbiji i stvaraju 67% svih radnih mesta. Ona čine kičmu domaće privrede i predstavljaju pokretačku snagu u stvaranju prihoda i novih radnih mesta. Usvajanjem novih i inovativnih proizvoda i načina rada, mala i srednja preduzeća mogu poboljšati svoju produktivnost i smanjiti negativan ekološki uticaj na okolinu. Jedan od prioriteta Vlade Srbije je pružanje podrške malim i srednjim preduzećima da ispune visoke kriterijume multinacionalnih kompanija koje proizvode u Srbiji. Razvoj lokalnih dobavljača u velikoj meri uvećava korist koju strane direktne investicije imaju na razvoj domaće privrede. U skladu s tim, podrška malim i srednjim preduzećima ne samo da jača njihovu konkurentnost, već doprinosi ukupnoj ekonomskoj stabilnosti i rastu zemlje”, naglasio je ambasador Urs Šmid.

Švajcarska nosi etikete širom sveta poput „kvaliteta“ i „preciznosti“ i to su upravo one vrednosti po kojima će SME HUB biti prepoznatljiv. „Ovaj projekat će pužiti visoko kvalitetne usluge, u pravo vreme, kako bi se stvorilo pozitivno poslovno okruženje i kako bi dodatno ojačali reputaciju Srbije kao atraktivne destinacije za investiranje“, zaključio je ambasador Švajcarske.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović rekla je da je Vlada Srbije i Ministarstvo privrede uradilo dosta na unaređenju okruženja za razvoj privrede. „Ono što će ovaj projekat doneti kao novu dodatu vrednost jeste posvećen pojedinačan rad sa firmama povezivanju, umrežavanju i razvoju kapaciteta. To je ono što je u prethodnim periodima nedostajalo i Ministarstvo privrede pruža ruku podrške ovom projektu, jer imamo resursa kapaciteta da zajedničkim snagama dodatno razvijemo srpsku privredu“, naglasila je pomoćnica ministra.

Direktor SME HUB Aleksandar Goračinov predstavio je rezultate tromesečnog rada tokom kojih je ostvaren značajan napredak. „Već sada posredujemo u saradnji između multinacionalnih kompanija i domaćih preduzeća. Bosch i Uniplast iz Čačka, Sika i Marking iz Užica, Bambi i Adore iz Beograda su neka od partnerstava koja dokazuju značaj našeg projekta, a interesovanja za SME HUB-om  od strane multinacionalnih kupmanija i malih i srednjih preduzeća prevazišla su naša očekivanja“, naglasio je Goračinov.

Prema njegovim rečima, SME HUB je osmišljen kao most koji spaja javni i privatni sektor, kompanije i konsultante, znanje i ljude, a sve kako bi sinergijom dodatno osnažili srpsku privredu. „Mi pokrivamo širok spektar industrija i fokusiramo se na sveobuhvatnu organizacionu transformaciju koja će malim i srednjim preduzećima pružiti realnu dodatu vrednost. Verujemo u posvećenost srpskih privrednika i u snagu srpskih firmi koje mogu da pruže visok kvalitet domaćih proizvoda“, zaključio je direktor SME HUB Aleksandar Goračinov.