Nakon tri meseca od početka rada SME HUB-a, projekta javno-privatnog partnerstva između Vlade Švajcarske i srpske kompanije ICT Hub, započete su prve tri transformacije. U pitanju su tri domaće firme: Uniplast iz Užica, Marking iz Čačka i Adore iz Beograda.

Proces transformacije počinje u novembru 2023. godine, a prema akcionim i transformacionim planovima, predviđeno je da nakon godinu dana ove tri srpske firme budu spremne za nove poslovne poduhvate sa multinacionalnim kompanijama.

Zahvaljujući SME HUB-u, Uniplast će, kao dugogodišnji kandidat za saradnju sa kompanijom Bosch, nakon procesa transformacije imati priliku to i da postane. Plastični delovi za brisače multinacionalne kompanije Bosch biće prisutni na „after market“ tržištu u inostranstvu. Ovom saradnjom srpska firma će po prvi put izaći iz svojih okvira proizvodnje i ući u potpuno novo tržište autoindustrije.

Drugo domaće preduzeće koje ulazi u proces transformacije je Marking iz Užica. Ova firma radi sertifikaciju svog novog proizvoda i na taj način proširuje svoju poslovnu saradnju sa multinacionalnom kompanijom SIKA. Paralelno sa tim, kontinuirano radi na smanjivanju svog uticaja na životnu sredinu. Na osnovu ove saradnje, Marking pokreće potpuno novi proizvodni pogon.

Treća transformacija se odnosi na Adore, domaćeg proizvođača čokolade. Adore će zajedno sa Bambijem raditi na zajedničkom proizvodu, što podrazumeva spoj čokolade vrhunskog kvaliteta i Plazma keksa, po kojem je Bambi najprepoznatljiv brend u konditorskoj industriji ne samo u Srbiji nego i u čitavom regionu.

U prva tri meseca transformacije će se intenzivno raditi na performansama domaćih preduzeća i biznis transformaciji, kako bi se u svemu uskladili sa zahtevima multinacionalnih kompanija. Nakon toga sledi praćenje i monitoring u periodu od godinu dana radi utvrđivanja stepena uspešnosti, a zatim i stepena implementacije. Nakon ovog perioda, a možda i ranije, očekuje se potpuna spremnost domaćih firmi za potpisivanje ugovora sa multinacionalnim kompanijama.

Ukupna vrednost ovih tri transformacija iznosi oko 300 hiljada CHF.